SOS priče

Rusmir Agačevič, voditelj literarne i dramske grupe u SOS Dječjem selu Hrvatska

Rusmir Agačevič, voditelj literarne i dramske grupe u SOS Dječjem selu Hrvatska

Rusmir o motivaciji u svom poslu 

 „Shvatio sam da se ovim poslom želim baviti s četiri godine kad nije bilo televizije, nego su mene moji roditelji posjeli i čitali mi, a tad su se čitale bajke, pisci, latinice i ćirilice. Ja sam već u petoj godini čitao, a u šestoj sam znao prepričati Grof Monte Cristo. I moji djed i baka su meni samo čitali, a do gimnazije nisam dobio nikakav drugi dar osim knjige. I onda sam negdje već u osnovnoj školi postao dobar nogometaš, ali sam shvatio da ću se više svidjeti djevojčicama ako budem znao recitirati. Naučio sam Sergeja Jesenjina Pismo majci. Pošto druge djevojčice nisu znale da to nije moje, koristio sam kao da je. I tako sam nastavio u gimnaziji, recitirao sam jednoj djevojčici Jesenjina i ona me pitala „A kad ćeš ti mene poljubiti?“. Dakle, rano sam počeo pisati, prijavljivao sam se na razne natječaje i počeo dobivati nagrade. Mom ocu se nije baš svidjelo što ja pišem pjesmice jer sam bio dobar nogometaš. Međutim, tako je krenulo. Svaki treći dan sam bio u biblioteci, a kad je došlo vrijeme za fakultet upisao sam opću književnost i bibliotekarstvo.  


Pisao sam i tekstove za djecu što me više privuklo, pa sam počeo raditi i kao redatelj s njima. Ove godine mi je 45 godina umjetničkog rada i u to vrijeme je izašlo 11 knjiga, a ono što je posebno, u samom Lekeniku sam u 20 godina napisao 24 igrokaza za djecu i sva su izvedena. Ovo govorim jer bih trebao biti ponosan na to što sam, radeći s djecom u Dječjem selu, napravio čudesne stvari, a to znači da je kroz dramsku radionicu i nakon par godina kad smo stvorili „Malo kazalište bajki”, preko stotinjak djece naučilo temeljne korake u kazalištu. Ali, ono što je najvažnije, slijedili su moj projekt s kojim sam došao prvog dana, a to je „Preko scene do samopouzdanja“. Djeca koja su radila sa mnom su odskakala od druge djece. Zašto? Jer su postali sigurni u sebe. Za razliku od ostale djece, oni su vas tijekom razgovora gledali u oči, razgovarali i postavljali pitanja.“ 


LJUBAV 

U životu ćete se susresti s raznim savjetima i lekcijama od obitelji, prijatelja ili čak osoba koje ste tek upoznali. No, za rijetke ćete se uhvatiti i čuvati dok koračate kroz život. Zato iskoristite priliku i poslušajte što vam poručuje Rusmir Agačević, voditelj dramske i literarne grupe u SOS Dječjem selu Hrvatska, koji govori o jednoj velikoj temi, a to je LJUBAV. 


ZAHVALNOST

Imate li osobu u svom životu koja vam je pomogla da steknete samopouzdanje i postanete bolji? Jeste li joj ikad zahvalili na tome? 


Upravo takvu inspirirajuću priču ispričat će vam Rusmir Agačević, voditelj dramske i literarne grupe u SOS Dječjem selu Hrvatska, koji je malenoj i povučenoj djevojčici dao vjetar u leđa da postane predsjednica razreda!