SOS priče

Marija: za mene je obitelj svetinja

Marija: za mene je obitelj svetinja

‘Moj najveći cilj u životu jest da odgojimo našu dječicu u moralne, čestite i poštene ljude. Obitelj, zajedništvo i njegovanje međusobnih odnosa za mene je svetinja’, započinje svoju priču Marija Livaja 29-godišnja majka četvero predivnih dječaka.


Kada je imala 10 godina Marija i njezin dvije godine mlađi brat Ivan izdvojeni su iz biološke obitelji, te su smješteni u SOS Dječje selo Ladimirevci. Kako kaže Marija, jasno se sjeća tog prosinca kada su stigli u Dječje selo. Bili su mali, zbunjeni i prestrašeni te, ‘im je jako nedostajala kuća i njihovi roditelji kakvi god da su bili’. Srećom, imali su jedno drugog i to im je puno pomoglo. U samoj prilagodbi od iznimne važnosti bila je i njihova SOS mama Branka koja im je pružila toplinu doma i obiteljsko okruženje kakvo svako dijete zaslužuje. Iako u Marijinoj biološkoj obitelji nisu bili poticajni i dobri uvjeti za odrastanje, a roditelji se nisu znali niti mogli nositi s teretima svojih teškoća pamti kako su ipak držali do nekih obiteljskih vrijednosti. “Oduvijek sam maštala da imam svoju obitelj u kojoj će vladati sklad i ljubav. To mi se i ostvarilo”, kaže sa smješkom.


Pored sinova i supruga, Marija ima neraskidivu vezu s mlađim bratom, koji studira u Osijeku, te sa starijom sestrom Danijelom, koja živi u Zadru sa svojim sinom. Tako Marijini sinovi imaju najboljeg strica i najbolju tetu na svijetu. Obožavaju provoditi vrijeme s njima igrajući se, čitajući knjige i boraveći na moru.


Neizmjerna snaga i  ljubav prema obitelji ovu mladu djevojku gura naprijed. Tako se želi ostvariti i kao odgajateljica za koju se školuje. ‘Imam još jedan semestar i diplomski rad do titule magistra predškolskog odgoja i obrazovanja’, kaže Marija te uz hrabar osmijeh dodaje kako je u životu sve moguće. ‘Svojom pričom želim ohrabriti svu djecu koja odrastaju u alternativnoj skrbi. Jako mi je poznat taj osjećaj manjka samopouzdanja, jer ne odrastaš uz vlastite roditelje. No, ako si dovoljno jak, onda si i sposoban izdići se iznad problema i napraviti svoj život lijepim’.


Marijinu cjelokupnu priču pročitajte klikom ovdje!