SOS priče

Danica Gvojić, voditeljica Zajednice mladih Velika Gorica

Danica Gvojić, voditeljica Zajednice mladih Velika Gorica

PODRŠKA I RAZUMIJEVANJE


Nakon odlaska iz SOS Dječjeg sela u kojem su djeca do svoje srednjoškolske dobi, mladi odlaze u Zajednicu mladih. Ovdje ih dočekaju odgajatelji i stručnjaci koji ih podržavaju u životnim odlukama, ali i potiču da ostvare svoj potencijal.


Danica Gvojić, voditeljica Zajednice mladih Velika Gorica, o važnosti pružanja podrške i razumijevanju djeteta:


„Radnici u Zajednici mladih imaju zaista veliku i odgovoru ulogu – pripremiti mlade za samostalan život. Ono što je važno je da mi, ali i oni osvijeste da sami biraju put budućnosti, a mi smo im pomoć i podrška. Imaju na izbor odlučiti u kojem smjeru ići, a mi smo njihov alat pomoću kojeg će oni to napraviti i tu smo da ih podržavamo u njihovoj ideji i planu. Također, dužni smo negdje prepoznati njihove potencijale i sposobnosti i što oni zapravo žele, a ako netko želi studirati, bodrimo ih da to i ostvare. Ovdje nema mlade osoba koja odlazi iz Zajednice mladih, a da nije završila srednju školu, a sve više ih završava i visoko obrazovanje. Podrška je tu ključna!


Za sretno odrastanje smatram da je također vrlo bitno dijete razumjeti i poticati ga u njegovom osobnom razvoju. Nije isto kad dijete ima četiri, osam ili petnaest godina, treba pratiti to njihovo odrastanje i biti pun razumijevanja kad dođe u neke godine gdje počinju raditi hormoni, kad su mu prijatelji najvažniji i bore se protiv autoriteta, to je sve dio odrastanja. Ovo sve govorim jer bitna je svaka riječ koju daješ djetetu, on sve pamti. U tom se trenutku možda čini da neće ostaviti trag, ali ipak ostavi.”


Fotografije Danice: Boris Berc