SOS priče

Anamarija Adamek, voditeljica Društvenog centra u SOS Dječjem selu Lekenik

Anamarija Adamek, voditeljica Društvenog centra u SOS Dječjem selu Lekenik

POŠTIVANJE RAZLIČITOSTI


Anamarija Adamek, voditeljica Društvenog centra u SOS Dječjem selu Lekenik, govori o poštivanju različitosti kod djece, ali i stvaranju povjerenja: „Već mi je dvadeset godina u sustavu socijalne skrbi, a petnaest u SOS Dječjem selu Hrvatska, gdje sam završila sasvim slučajno. Vezala sam se za neku djecu i toliko su me oduševila da sam znala što želim raditi. Prvo sam radila u Zajednici mladih Velika Gorica, gdje je najbitnije bilo pokazati poštovanje prema mladima. To je proces i ne ide preko noći, ali mogu reći da su me jako puno toga naučili. Irena je bila jedna od tih mladih i bila je jedna od generacije gdje su svi iskazivali veliku različitost, svi su imali posebne hobije, ciljeve i jasno iskazivali što žele, a što ne. U grupi sam imala tri djevojčice gdje su međusobno imale drugačije interese i sjećam se da su, kad smo išli na sokove i u šoping, sa mnom dijelile sve. 


Djeca nas gledaju kako se odnosimo jedni prema drugima i iz naših pozitivnih odnosa, smijeha, zabave oni rastu, osobito u našem Društvenom centru gdje se jako puno igramo. Nekome se čini kao da je to samo igra, ali zapravo imamo detaljan plan koji modificiramo svakodnevno, ovisno što je njima potrebno, a izuzetno je bitna gluma. Zašto? Jer na pozornici mogu izraziti nešto što inače ne bi. Zato što igraju ulogu nekog drugog kroz koju može izaći nešto čega nisu bili svjesni. Svatko sebe izražava na svoj način. Ovdje imamo Malo kazalište bajki s dvadesetak malih glumaca. Jako su sretni u svim aktivnostima koje nudimo i trenutno ih je preko dvadeset. 


Ono što me raduje je to što inspirativne trenutke doživim svaki dan. Nešto najljepše mi je kad dijete koje ne govori, progovori i kaže „bok“. Čini se zaista jednostavno, ali je to jedan veliki trenutak za njih i nas. Isto tako, maloprije mi je dječak koji je nedavno došao dao gumeni bombon od svoje užine, što je bila prekrasna stvar. To u dječjem svijetu znači „ti si dobra teta“.


SREĆA ❤


Za sreću je potrebno zaista malo, ali njezino značenje nema granica. Odrasli je percipiraju na svoj način, a djeca vide samo jedan.


Anamarija Adamek, o svojoj ulozi u životima djece, ali i o sreći: „Mislim da je naš posao stvarati ljude. Mi dobijemo mala bića u određenoj dobi i usmjeravamo ih u životu, odnosno pomažemo im da postanu oni i to je vrlo, vrlo odgovorno. Dijete odrasta od vizije sreće ljudi kojima je okruženo, a ne samo ljubavi prema njemu.“


Fotografije Anamarije: Boris Berc